Samen een huis kopen? Wij helpen ook met ‘wat als het misgaat’

Wij denken daarbij aan de toekomsten houden daarbij ook rekening met het onverwachte…

Het is waarschijnlijk het laatstewaaraan je wilt denken op het moment dat je samen met jouw partner een woninggaat kopen. Toch is het verstandig om wel de vraag onder ogen te zien: wat doenwe wanneer onze relatie eindigt?

Te vaak worden er geen afspraken gemaakt

Als hypotheekadviseurs begeleiden wij dagelijks stellen diesamen een woning willen kopen. Dat is een mooie stap, vol plannen en dromen.Maar naast het regelen van de financiering, vinden wij het minstens zobelangrijk om ook stil te staan bij de minder leuke scenario’s. Wat gebeurt erbijvoorbeeld met de woning als jullie relatie onverhoopt eindigt? In depraktijk zien wij helaas regelmatig dat stellen hierover geen afspraken hebbengemaakt.

Wie mag in de woning blijven wonen? Wie betaalt wat?

Het niet goed regelen welke afspraken gelden wanneer de relatieeindigt, kan tot vervelende, soms schrijnende situaties leiden. Denk aandiscussies over wie in het huis mag blijven wonen, of onduidelijkheid over wiewelk deel van de woning bezit. Soms kan één van de partners de hypotheeklastenniet alleen dragen, met financiële problemen tot gevolg.

Daarom nemen wij dit onderwerp standaard mee in onze gesprekken.Niet omdat we uitgaan van het ergste, maar omdat we willen dat jullie goedvoorbereid zijn. Wij adviseren om bij de aankoop van een woning ook afsprakenvast te leggen over wat er gebeurt bij een eventuele relatiebreuk. Dat kanbijvoorbeeld via een samenlevingscontract of een notariële akte.

Denken aan de situatie van overlijden

Onderdeel van de afspraken waarvan het verstandig is deze temaken is de situatie dat een van de partners komt te overlijden. Dit geldtzeker in de situatie dat de partners niet gehuwd zijn of eensamenlevingscontract hebben. De achterblijvende partner zal niet alleen veelverdriet hebben, maar wil ook graag in de woning blijven wonen. Kan dat danfinancieel? Wat zijn dan de rechten van de erfgenamen (ouders/broers en zussen)van de overleden partner? Ons advies: denk niet “Dat gebeurt ons toch niet”. Wijwensen oprecht dat dit inderdaad het geval is. Maar helaas ook in onzeadviespraktijk kennen wij voorbeelden waar wel degelijk problemen ontstaanomdat een aantal zaken bij aanvang van de relatie minder goed is geregeld danzou kunnen. Neem voor advies contact met ons op.   

Samen met andere deskundigen regelen wij zekerheid op langeretermijn

Wij werken nauw samen met notarissen en andere deskundigen diejullie hierbij kunnen helpen. Zo zorgen we er samen voor dat alles juridischgoed geregeld is. Dat geeft rust, duidelijkheid en voorkomt veel gedoe als hetooit anders loopt dan gehoopt.

Onze rol gaat dus verder dan alleen het regelen van dehypotheek. Wij denken met jullie mee, ook over de toekomst. Want een huis kopendoe je samen — en goed advies hoort daar wat ons betreft onlosmakelijk bij.

Willen jullie weten wat er allemaal geregeld kan worden? Wenodigen jullie graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

 

Ander nieuws

Mockup

Samen een huis kopen? Wij helpen ook met ‘wat als het misgaat’

Als financieel adviseur helpen wij je bij belangrijke financiële beslissingen.
Lees meer
Mockup

Abbink giftcard

Lees meer
Mockup

Het Abbink duurzaamheidsp­rofiel

Lees meer